Faceți căutări pe acest blog

vineri, 16 septembrie 2011

Caracatita la cuptor

Aveti nevoie de:
- o caracatita de aproximativ 1 kg
- 50 ml ulei masline
- o lamaie
- sare
- piper
- rozmarin proaspat
- 5 catei usturoi

Caracatita se curata bine, dupa care se spala cu apa rece si se face cate o crestatura la baza fiecarui tentacul, pentru a-l detensiona. Intr-un vas de Jena se pune caracatita intreaga, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper, 2 crengute de rozmarin proaspat, 2 catei de usturoi taiati fin, 20 ml de ulei si 200 ml de apa. Vasul se acopera cu folie pentru a mentine aburii inauntru si a fragezi caracatita. Se da la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora si jumatate, timp in care nu se ridica folia de pe vas. La sfarsitul perioadei se ia de pe vas folia si se mai pune la cuptor, pana cand zeama scade. In acest moment se scoate caracatita pe o farfurie si cu foarfeca de bucatarie de portioneaza in bucati mai mici. Se pune din nou in vas, se adauga peste bucatile de caracatita 30 ml ulei de masline, rozmarin, si usturoiul ramas, dupa care se mai da la cuptor pana cand se rumeneste caracatita si capata gust. Se serveste cu cartofi natur cu unt.

miercuri, 14 septembrie 2011

Tort cu portocale

 - 350 gr piscoturi
- 5 portocale
- coaja rasa de la 2 portocale
- sucul de la 3 portocale
- 6 linguri de zahar tos
- 8 linguri zahar pudra
- 200 ml lapte
- 40 g gelatina alimentara
- 5  galbenusuri de ou
- 400 ml frisca

Gelatina se inmoaie in apa rece, conform instructiunilor de pe pachet. Separat, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, pana ajung la consistenta unei spume. Treptat, se adauga laptele, dupa care compozitia se aseaza pe bain marie pana se ingroasa, cam ca o smantana. Se ia de pe foc,se amesteca cu gelatina si cu coaja rasa de la 2 portocale, dupa care se lasa sa se raceasca. Frisca lichida (eu folosesc frisca din lapte si nu vegetala) se bate bine cu zahar. Daca este vegetala, aceea este deja  indulcita, deci nu mai este nevoie de zahar. Se amesteca frisca cu compozitia deja racita, iar acestea vor constitui crema.
O cratita cam de 3-4 litri se tapeteaza cu folie alimentara sau cu un nailon mai tare, dupa care se lipesc (fara crema, doar prin propria umiditate) pe margine si pe fundul cratitei  felii de portocala. Se toarna un strat de crema,atat pe fund cat si pe margini, avand grija sa nu deplasam feliile din locurile lor.
Peste stratul de crema se aseaza un strat de piscoturi inmuiate rapid in suc de portocale, dupa care punem din nou felii de portocale, crema, piscoturi, crema si la sfarsit felii de portocale.
Se acopera cu folia ramasa pe marginile cratitei si se da la rece peste noapte. A doua zi se da folia de deasupra la o parte si se pune peste cratita o tava, dupa care tortul de intoarce. In mod normal, daca ati respectat modul de asamblare, tortul va fi uniform ornat cu felii de portocale.

luni, 12 septembrie 2011

Prepelite la cuptor cu garnitura de legume

Aveti nevoie de:
6 prepelite
400 ml iaurt gras
condimente pentru pui
100 ml ulei (50 pt. legume, 50 pt. prepelite)
1 praz mare
2 ardei rosii
o jumatate de cutie de ciuperci pleurotus
3 catei de usturoi
10-15 masline mari, nesarate
100 ml vin
sos de rosii
sare
piper
concentrat de legume

Cu o zi inainte de pregatire, prepelitele se pun intr-un bol si se acopera cu iaurtul si condimentele pentru pui. Se acopera vasul si se lasa peste noapte pentru a fragezi carnea si a-i conferi savoare.
A doua zi, se scot prepelitele din bait si se sterg bine cu servetele de bucatarie, pana cand nu mai ramane iaurt in exces. Cuptorul se incinge bine iar prepelitele se ung cu ulei si se pun pe gratarul aragazului pentru a se prepara. Periodic se verifica daca s-au rumenit si se intorc pe cealalta parte pentru a se uniformiza.

Separat se pregatesc legumele astfel:
- prazul se taie rondele;
- ardeiul se taie felii lungi si subtiri;
- ciupercile pleurotus se feliaza subtire;
- usturoiul se taie felii;
Se incinge tigaia wok bine de tot, se adauga uleiul si imediat se adauga legumele, pe rand, in ordinea mai sus mentionata, astfel incat sa se caleasca rapid.Se adauga sare, piper si concentrat de legume. Dupa ce toate legumele au fost puse in tigaie se pune capacul si se mai gateste inca 10-15 minute. 
La final se adauga vinul, sosul de rosii si maslinele si se mai lasa 2 minute pe foc.

 
Legumele se servesc alaturi de prepelite.

     Sper ca v-am facut pofta!

vineri, 9 septembrie 2011

Tagliatelle cu somon afumat


Aveti nevoie de:

150 grame somon afumat (de preferat feliat)
150 ml smantana dulce (frisca pentru gatit)
2 linguri mari smantana fermentata
piper
3 catei de usturoi
o legatura de patrunjel
3 linguri ulei de masline
300 gr tagliatelle
Se incinge o tigaie in care se pune uleiul, dupa care se adauga usturoiul taiat felii si se caleste putin. Intre timp se marunteste somonul si se pune in tigaia in care am calit usturoiul si se condimenteaza cu piper (nu si cu sare, deoarece la prajit somonul devine foarte sarat), dupa care se lasa aproximativ 3-4 minute pe foc sa se patrunda. 
Se adauga smantana dulce si se mai da un clocot, dupa care se ia de pe foc, se lasa putin sa se tempereze si apoi se adauga smantana fermentata (daca o adaugam cand tigaia este pe foc, smantana fermentata se va branzi). 
La final se adauga patrunjelul taiat fin si se amesteca bine. 

In paralel se fierb pastele si se adauga cat sunt calde in sosul cu somon si se servesc imediat.
 Pofta buna! Revin cu poze!

Update: Am revenit! :)