Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 octombrie 2011

Gaina umpluta. Complicat, dar merita!


 
Pielea de pe o gaina matura
500 gr. pipote si inimi de pui
500 gr. ficat de pui
3 oua crude
3 oua fierte
4 felii de paine veche de 2 zile
o legatura de patrunjel
3 cepe medii
o lingura de pasta de ardei rosu
sare
piper
concentrat de legume
50 ml de ulei
un cub mic de unt

Gaina se curata de pene, se parleste, se spala, insa nu se eviscereaza. Se aseaza pe un dog de lemn si cu un cutit cu lama subtire, care taie bine, se procedeaza in felul urmator: se taie primele doua segmente din aripi, lasandu-l doar pe cel mai apropiat de corp. La fel, se indeparteaza si labele gainii. Pe burta se face o taietura pe sub piele, astfel incat gaina sa poate fi "dezbracata" de piele intr-o singura bucata si cu cat mai putine taieturi.
Locurile in care au fost decupate aripile se leaga bine, la fel si zona picioarelor si cea a gatului, pentru a nu lasa umplutura sa iasa. Taietura de pe piept se inchide partial prin coasere cu acul si o ata mai tare, avand grija sa nu coaseti foarte pe margine, deoarece exista riscul sa se rupa in timpul prepararii termice.
Se pune deoparte si se pregateste umplutura astfel: se incinge in cartita uleiul, se adauga ceapa taiata marunt, pasta de ardei si maruntaiele, apoi sare si piper dupa gust. Se prepara intocmai ca un fel propriu de mancare, pana cand maruntaiele sun complet gatite. Se lasa sa se raceasca pe jumatate, dupa care se scurg bucatile si se dau prin masina de tocat, alaturi de ouale fierte si de painea inmuiata in sosul ramas dupa scoaterea pipotelor, inimilor si ficateilor. Se pune tocatura intr-un vas, apoi se adauga ouale crude, patrunjelul si condimentele. Compozitia se introduce in pielea de gaina, avnd grija sa nu fie indesata foarte tare deoarece isi mareste volumul si exista riscul sa crape la fiert. Pe masura ce pielea isi recapata forma initiala, semanand cu o gaina, se inchide complet taietura prin coasere.
Intr-o oala mare se pune apa la fiert si, cand clocoteste, se da focul foarte mic si, cu o paleta, se introduce preparatul in apa, lasandu-l la fiert aproximativ 40 de minute. Atentie! Focul trebuie sa fie foarte, foarte mic.
Dupa ce a trecut perioada de fierbere se opreste focul si cu mare grija, deoarece este destul de fragila, se scoate gaina din oala. (Pentru incepatori se poate folosi urmatorul truc: inainte de apune gaina in oala asezati-o intr-un tifon curat, ca intr-un saculet, lasandu-i capetele mai lungi si legandu-le intre ele. Cu tot cu acest tifon o puneti la fiert si asa va sporiti sansele de a nu perfora pielea atunci cand scoateti gaina din oala.)
Dupa ce ati scos preparatul, luati o tava de cuptor in care puneti putina zeama in care a fiert, precum si gaina. Ungeti-o cat este calda cu un cub de unt si condimetati-o usor. Introduceti-o in cuptorul incalzit in prealabil si lasati-o sa se rumeneasca, intorcand-o cel putin o data. Daca este nevoie, mai adaugati zeama in tava. Cand este gata, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se racoreasca si feliati-o subtire cu un cutit. Poate fi servita calda, cu piure de cartofi si muraturi, sau rece, ca aperitiv. Este delicioasa in orice fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu